Citroën GS og GSA register i Danmark
Velkommen > Reservedele > En GS/A har da gult lys

En GS/A har da gult lys

Oprindelig artikel bragt i Attraction 297


Af: Morten Dalgaard

Her følger historien om det eftertragtede såkaldte selektivt gule lys – og hvordan du selv får fat i det


 

I 1936 søgte franskmændene af strategiske årsager, en måde hvorpå de kunne skelne franske køretøjer fra de tyske efter mørkets frembrud. Løsningen blev forlygterne med det selektivt gule lys der blev et lovkrav i 1939 for de franske køretøjer. Under nazisternes indtog i Frankrig under 2. verdenskrig, havde det naturligvis den bieffekt, at det blev nemmere for nazisterne at skelne ven fra fjende, og køretøjer med den gule farve blev nemme ofre.

Efter krigen beholdt franskmændene det gule lys. Officielt fordi de blændede mindre, uofficielt nok bare fordi de er franskmænd....

Det selektivt gule lys har enkelte fordele – det blænder ikke modkørende trafikanter så meget, og det giver bedre lys i tåge og regnvejr. Det er derfor tågelygter ofte har gult glas. At de blænder mindre, er dog kun gældende hvis lygterne er forkert justeret, ved rigtig indstilling, skulle der ikke være nogen forskel. 

Hensigten med det selektivt gule lys er, at forbedre udsynet ved at fjerne blå og violette bølgelængder der er vanskelige for det menneskelige øje at behandle ordentligt. Det selektivt gule lys er således hvidt lys, hvor det blå er sorteret fra, og det giver en ren gul nuance med intet, eller kun et lille stænk af orange. Det er også godt nok, men desværre svækkes lysgennemstrømningen samtidig af den gule farve og det giver i almindeligt klart mørke et lidt ringere lysudbytte. De gamle R2-pærer hvor glasset er gult mister ca 10% af lyseffekten. Med introduktionen af halogenpærer derimod, kunne man med datidens metoder ikke farve selve glasset i pæren gult, og det gule lys blev i stedet opnået ved at sætte en gul hætte udover. Det betød i stedet et effekttab på op til 20% med den ekstra hætte + de 10% tab ved den gule farve i hætten!

Den teknologiske løsning på det problem kom i slutningen af firserne hvor Phillips introducerede de såkaldte gold-pærer, hvor glasset i H4-pæreren blev farvet indvendigt, hvilket gav gult lys med et blåligt skær. En løsning de franske myndigheder ikke var helt tilfredse med. Først i 1992 blev Frankrigs krav om det gule lys ophævet – gældende fra 1993. Da var mere end 50% af franskmændende positive overfor overgang til hvidt lys, og det skete også som en harmonisering til EU. Herefter blev det almindeligt for franskmændene straks at skifte det gule ud med det hvide, og sågar smadre de gule hætter inde i lygterne, fordi de nu havde friheden til at vælge det hvide lys. Derfor er gult lys i Frankrig allerede i dag en sjældenhed. I 1980erne blev det en dille for britiske turister, at male glasset udvendigt på lygterne når de kørte på ferie i Frankrig, nok mest for at kunne signalere overfor naboerne når de kom hjem, at de virkelig havde været på ferie i Frankrig.

Det gule lys må således i dag betegnes som et rent kulturelt fænomen, snarere end begrundet i bedre lysegenskaber ved visse forhold. Som et minde om franske biler i de gode gamle dage. I dagens Danmark har en del motorcyklister og lastbiler fundet det attraktivt med det gule lys, mest for at skille sig ud fra mængden. På et tidspunkt blev det foreslået, at alle klassiske biler skulle køre med gult lys så man kunne skelne gamle biler fra nye biler. Det ville da være en skam, når det nu er en måde at skelne de franske biler fra den grå (hvide) masse.

De seneste år har det gule lys fået en genopblomstring for unge fyre i sænkede Hyundai og Poloer, som en del af bilens styling. Særligt indenfor VW synes det at være en trend, og det viser jo virkelig mangel på situationsfornemmelse og historiekendskab, når pointen med det gule lys netop er at signalere:  ”Jeg er en fransk bil – og IKKE en tysk…..” Lad de tyske biler endelig beholde det blå lys, det kridhvide eller hvad det næste bliver, men gule lygter signalerer altså fransk bil!

Hvordan får du selv gule øjne?

Til de ældre modeller er det ikke svært at finde gule R2 og H4-pærer. For endnu ældre vogne er gule 6-volt pærer fast inventar på alle stumpemarkeder. H4 pæreren har ofte en gul hætte om, som man blot kan tage af, og sætte på de fleste almindelige H4-pærer. R2 og H4 kan f.eks findes her: 2cvcenter.dk

Anderledes er det med H1 og H7-pærer. Biltema fører H1, H3, H4 og H7 som gold. H7 dog som 100W, så den er ikke brugbar. Pærerne er lidt fesne som gule, og har det blålige skær. Til gengæld fører carlab.dk og astina.dk gule H1 og H7. Jeg har prøvet de gule H7 fra carlab.dk – og de giver et fint gult lys. Desværre er de ikke E-mærkede, og må derfor ikke bruges på offentlig vej. Hvorfor de ikke er E-mærkede er lidt en gåde, for lyset er ikke stærkt, eller har for stor strømstyrke. Måske er de blot ikke testede? Pærerne fra Astina kender jeg ikke. En anden mulighed er at gå på ebay.de – her er også adskillige muligheder. På ebay købte jeg et parti gule/gold H7 hjem til ca 14 kr stykket, men de svingede meget i kvaliteten af den gule farve. Holdbarheden var ca 3 måneder i en moderne bil, hvor dem fra Carlab pt. har holdt i et år (har jeg hørt…..).

Der florerer naturligvis forskellige historier om oprindelse af det selektivt gule lys, og jeg hører gerne, hvis du har andre versioner og bedre kilder eller gode historier. 

 

Kilder: Internettet: Google: French yellow light. Selective yellow-light.  Youtube: Old Topgear 1990 – French Yellow headlight law